Allemaal op de trekker! Artikel in Hofweekblad juli 2024
Kluijt Letselschade zit aan de Goorsestraat 16 in Hengevelde. Eigenaar Otto Kluijt is al sinds 1994 letselschade expert. Zijn jarenlange kennis en ervaring op letselschadegebied maken van hem een vakspecialist bij uitstek. Bij Kluijt Letselschade zijn Otto en Kimly de register experts en Annemarie is schaderegelaar. Zij zijn voornamelijk buiten kantoor op klantbezoek. Chantal Pot is letselschadebehandelaar en kantoormanager en samen met collega Ina vormen zij de binnendienst.
Allemaal op de trekker!
Otto Kluijt verbaast zich regelmatig over overheidsbeslissingen, nieuwe wetgeving, regels en onderzoek, soms herleidend tot een geval van (mogelijke) letselschade. Zo stuitte hij op een regel dat je sinds 8 december 2023 in het westen in stedelijk gebied maximaal 30 km/uur mag rijden. Die maximumsnelheid geldt voor alle voertuigen op de rijbaan. Dit stedelijk gebied blijkt (vooralsnog) beperkt te zijn tot Amsterdam.
Jongeren
Om vooral jongeren bewust te maken van het belang én de voordelen van rijden met een lagere snelheid is er een voorlichtingscampagne gestart: ’30 doen we voor elkaar’. De voorlichting is gericht op jongeren van 16 tot en met 24 jaar in de bovenbouw van het VO, het MBO, HBO en WO. “Ik denk dan, waarom altijd de jongeren? Ik zie in de praktijk genoeg andere doelgroepen die daar absoluut voor in aanmerking komen”, zegt Otto. “Welnu, de experts vinden dat deze doelgroep vaak hun eigen kunnen in het verkeer overschat, daarom is het belangrijk om juist met hen open in gesprek te gaan over het belang en de voordelen van het rijden met een lagere snelheid.” De campagne ’30 doen we voor elkaar’ bestaat uit twee onderdelen: Crashtest en Streettalk snelheid. Met meer dan gemiddelde (beroeps)nieuwsgierigheid kijkt Kluijt met name naar de Crashtest. Deze vindt plaats in een klein vrachtwagentje, waarin vier jongeren op een karretje zitten dat met twee verschillende snelheden een frontale botsing simuleert. Bij deze remwegsimulator ervaren jongeren op een veilige manier het verschil tussen botsen met een snelheid van 50 en 30 km/uur én worden zij bewust gemaakt van de noodzaak van het dragen van een gordel. De Crashtest meet ook de reactiesnelheid van de jongeren, waardoor jongeren bewust worden van de risico’s van te hard rijden met een brommer, scooter of auto. “Ik vraag me wederom af waarom ze de crashtestsimulatie alleen op de doelgroep jongeren richten?”
Harder / zachter
Dus enkele ‘stadse’ knappe koppen hebben bedacht dat langzamer rijden per december 2023 veiliger is. Otto gaat verder: “Zij hebben duidelijk het signaal van januari 2021 gemist van andere ‘plattelandse’ knappe koppen. Zij zeiden juist dat harder rijden veiliger is. Mochten landbouwvoertuigen eerst maar 25 km/uur, sinds januari 2021 is dat verhoogd naar maximaal 40 km/uur. De achterliggende gedachte is dat de landbouwvoertuigen eerst verplicht waren om ‘binnendoor’ of in woonkernen te rijden en nu hebben ze de keuze om het niet te doen. En dat is dus gunstig voor de verkeersveiligheid, zeker als je bedenkt dat er in Nederland meer dan 100.000 trekkers zijn.” Jaarlijks zijn in Nederland gemiddeld 16 doden en 250 gewonden te betreuren bij ongevallen met landbouwvoertuigen. De slachtoffers zijn haast nooit bestuurders van de voertuigenzelf, maar medeweggebruikers. Terwijl het totaal aantal verkeersdoden de laatste decennia daalt, blijft de hoeveelheid doden en gewonden door een botsing met een landbouwvoertuig constant. “Ik denk dat de ‘harder rijden maatregel januari 2021’ nog geëvalueerd moet worden, maar even terug naar die jongeren. Want die krijgen best wel verschillende signalen. Zo wordt er bedenkelijk gekeken naar een 16-jarige op een fat bike aan de andere kant vinden we het volstrekt verantwoord dat een 16-jarige met een tractorrijbewijs gewoon met een landbouwvoertuig met 40 km/u door het verkeer mag bewegen. Dan maar allemaal op de trekker?”, vraagt hij zich af. “Het zou mij niet verbazen als al die knappe koppen binnenkort roepen ‘allemaal op de trekker’.” Of het daar allemaal veiliger van wordt, laat hij in het midden.
Schade op veroorzaker verhalen
Heb je letselschade opgelopen door een aanrijding met een landbouwvoertuig? In veel gevallen kan je jouw schade op de veroorzaker verhalen. Het inschakelen van een letselschade expert is zonder meer aan te raden, en ook de kosten van rechtshulp kunnen in de meeste gevallen worden verhaald. De materie op letselschadegebied is gecompliceerd. Niet voor niets zijn er experts voor nodig om een gedupeerde voort te helpen. Laat je vertegenwoordigen door een vakspecialist zoals een NIVRE-expert letselschade. Kluijt Letselschade zal je altijd op deskundige wijze met raad en daad bijstaan.
Meer informatie
Ben je benieuwd of Kluijt Letselschade iets voor je kan betekenen? Bel dan 085-4845800 en maak een afspraak. Het eerste gesprek/bezoek is altijd gratis ongeacht waar je woont in Nederland.
Kluijt Letselschade, Goorsestraat 16 in Hengevelde, e-mail info@kluijt.com of bel 0547- 085-4845800. Kluijt Letselschade is aangesloten bij het NIVRE (Nederlands Instituut Van Register Experts). Bronvermelding: Hofweekblad